Ziyaretçileriniz web sitenizde zaman geçiriyor ve birden sol üstteki “güvenli değil” uyarısını görüyor. Utanç verici değil mi?
Ziyaretçileriniz web sitenizde zaman geçiriyor ve birden sol üstteki “güvenli değil” uyarısını görüyor. Utanç verici değil mi? Fakat bu yazı neden orada? Nasıl kurtulabilirsiniz? Aslında cevap oldukça net ve kısa: SSL!
SSL (Secure Sockets Layer), bilgisayarlar arasındaki iletişimi daha güvenli hale getirmek ve ilgili verileri şifrelemek için kullanılan bir protokoldür. Daha basit anlatımıyla SSL, sanal ortamdaki veri güvenliğini artırmayı sağlar.
SSL bir zamanlar hassas bilgiler toplayan web siteleri için özellikle gerekliydi hatta bazı ülkelerde bu durum yasalarda belirtilmişti. E-ticaret siteleri, finans kurumları ya da kredi kartı bilgileri gibi hassas kişisel verileri toplayan diğer web siteleri için kullanılması zorunluydu.
Fakat günümüzde yasal olarak böyle bir zorunluluk yok ve ilgili verilerin güvenliğini sağlamak için birçok seçenek var. Ama yine de yapabileceğiniz en iyi şey, web sitenizi bir SSL sertifikasıyla güvence altına almak olacaktır. Çünkü Google bu konuda oldukça hassas. İşte ayrıntılar:
Google, 2017’nin Ekim ayından beri güvenli olan ve olmayan web siteleri arasındaki farkı daha belirgin hale getirebilmek için proaktif adımlar atıyor. Bu çabalara Google Chrome’un yanı sıra Mozilla Firefox da destek verdi. Bu çalışmaların sonucunda web sitelerinin bir numaralı gereksinimi SSL sertifikaları oldu. Eğer bir web sitesi bir SSL sertifikasına sahip değilse Google o siteyi artık “güvenli değil” olarak işaretliyor.
Bir sitenin bir SSL sertifikasına sahip olup olmadığını URL’ye bakarak anlayabilirsiniz. SSL sertifikasına sahip olan web siteleri Chrome’da ve Firefox’ta genellikle URL’nin hemen sol tarafında yer alan yeşil bir asma kilide sahiptir. Safari’de ise aynı noktada gri bir asma kilit bulunur. Ayrıca güvenli olan web sitelerinin URL’leri http:// yerine https:// olarak başlar.
Tam tersi durumda yani web sitelerinin SSL sahibi olmadığı durumlarda Firefox’ta genellikle kırmızı çizgili bir asma kilit, Chrome ve Safari’de ise genellikle kırmızı bir uyarı sembolü karşınıza çıkar. Bu uyarılar ziyaretçileriniz için oldukça önemlidir. Eğer bir SSL sertifikasına sahip değilseniz ziyaretçileriniz web sitenizi terk edebilir.
Gördüğünüz üzere bu tarz hatalar oldukça kötü bir izlenim bırakıyor ve ziyaretçilerinizi olumsuz etkiliyor. Neyse ki bir SSL sertifikası edinerek bu sorunu kolayca çözebilirsiniz.
Web Sitenizi Tekrar Güvenli Hale Nasıl Getirebilirsiniz?
Cevap oldukça basit: SSL. Google sitenizi “güvenli değil” olarak işaretlediyse bundan kurtulmak için sitenize bir SSL sertifikası yüklemeniz gerekiyor.
Sonuç
Sitenizde bir SSL sertifikası yoksa ve Google tarafından “güvenli değil” olarak işaretlendiyseniz işiniz olumsuz etkilenebilir. Bu gibi durumlarda ziyaretçiler daha güvenli web sitelerini kullanmayı tercih edecektir.
İHS