En İyi Programcılar Hangi Ülkelerden Çıkıyor?

En İyi Programcılar Hangi Ülkelerden Çıkıyor?

HackerRank geçtiğimiz hafta içerisinde en iyi programcılar hangi ülkelerden çıkıyor sorusunun cevabını veren bir çalışma yayınladı.

HackerRank geçtiğimiz hafta içerisinde en iyi programcılar hangi ülkelerden çıkıyor sorusunun cevabını veren bir çalışma yayınladı.

HackerRank geliştiricilerin problem çözerek kod yazma becerilerini sergileme fırsatını buldukları ücretsiz bir kod yazma alıştırması sitesi. Soruların ne kadar hızlı ve doğru çözüldüğüne dayalı bir site olan HackerRank şu an 1.5 milyon geliştirici tarafından kullanılıyor.

Bu çalışmada hangi ülkelerin genel ortalamada üst sıralarda yer aldığı, hangi tür soruların en popüler olduğu, belirli soru kategorilerinde hangi ülkelerin üstünlüğünün görüldüğü, hangi ülkede hangi dillerin tercih edildiği gibi listeler yer almakta.

Sitedeki problemleri çözen katılımcılar arasında en fazla sayı ABD ve Hindistan’a ait olsa da, iki ülke de genel klasmanda hayal kırıklığı yaşatan sıralarda yer alıyor. ABD 28., Hindistan 31. sırada.

Peki ilk 10’da hangi ülkeler var ve neden?

10- İtalya

İtalya özellikle HackerRank’in veritabanı ve öğretici destek konusunda başarılı olarak her iki kategoride de ikinci sırayı almış. Ayrıca İtalya konusunda olumlu düşünen tek kurum da HackerRank değil. Apple geçtiğimiz günlerde İtalya’daki Napoli Federico II Üniversitesi’nde 600 programcı için yeni bir fakülte açtığını duyurmuştu.

9- Çek Cumhuriyeti

Çek Cumhuriyeti programlama sorularında üstünlük sağlıyor. Ayrıca matematik sorularında da ikinci sırada yer almışlar. Bu başarıları sayesinde en iyi programcılar listesinde 9. sıraya yerleşmişler.

8- Fransa

HackerRank çalışmasına göre Fransız programcılar C++ sorularında üstünlük sağlamış. Bunun tek bir sebebi var: Fransa’da 2014 yılından itibaren ilkokullarda programcılık dersleri verilmeye başlanması.

7- Tayvan

Tayvan veritabanı, işlevsel programcılık, algoritma ve veri yapısı sorularında iyi puanlar alarak 7 numarada yer almış. Yapılan ankete göre en çok kullanılan dil Python.

6- Japonya

Japonya HackerRank’in yapay zeka sorularında bir numarada yer alıyor. Japonya’nın yapay zeka konusunda büyük adımlar attığı düşünülürse bu sonuç hiç de şaşırtıcı değil. Bu yaz başında Tokyo Üniversitesi’nin yapay zeka kullanarak bir kadının kanserini teşhis ettiği haberleri medyada yer almıştı.

5- Macaristan

Macaristan büyük bir başarı göstererek listede beşinci sırada yer bulmuş. Öğretici destek konusunda da dünyanın bir numarası konumundalar. Macaristan eğitim sisteminde bilgisayar programcılığı derslerine hem ilk hem de orta öğretimde yer veren ilk Avrupa ülkelerinden biri.

4- İsviçre

HackerRank’teki en popüler 15 kategorinin dokuzunda İsviçre ilk beşte yer alıyor ve program içerisindeki en dominant ülkelerden biri durumunda. İsviçre aynı zamanda ilk programlama dillerinden biri olan Pascal’ın doğum yeri. Buna ek olarak, İsviçre Global Innovation Index 2016 raporunda ilk sırada yer alıyor.

3- Polonya

Polonya sitedeki Java sorularında ilk sırada yer almış. Bu sonuç Java’nın HackerRank kullanıcılarının büyük çoğunluğu tarafından tercih edilen dil olması nedeniyle özellikle etkileyici. Listedeki diğer birçok ülkede olduğu gibi, Polonya’daki okullarda da kod yazma dersleri verilmekte.

2- Rusya

Rus hackerlar hakkında ne kadar çok haber olduğu düşünülürse, bu ülkenin HackerRank sorularındaki üstün performansı şaşırtıcı olmamalı. Rusya sitedeki en popüler soru kategorisi olan algoritma konusunda en üst sırada yer alıyor.

1- Çin

Çin en iyi programcılar listesinde genel sıralamada Rusya’nın hemen önünde bir numarada yer alıyor. Çin veri yapısı, matematik ve işlevsel programcılık kategorilerinde en iyi performansı sergileyen ülke konumunda.